Menu:

Hvordan lager man websider?


Det er mange ord for webside, som alle betyr det samme, for eksempel webside, nettside, nettsted og hjemmeside. Alle disse ordene betyr en side som brukere fra hele verden kan se med nettleseren sin mens de er på internett.

Uansett hva man kaller det gjelder følgende: Når du skal lage en webside, så trenger du egentlig bare å gjøre to ting:

  1. Lage en webside
  2. Legge websiden på en webserver, slik at den er tilgjengelig for alle

Det å lage en webside kan gjøres på flere måter. Som nevnt i kapittelet Hva er egentlig web?, er en HTML-side egentlig bare en tekstfil med koder i. Dette betyr at du faktisk kan lage websider bare med et tekstprogram (for eksempel Notisblokk/Notepad eller Wordpad). Mange av de første sidene som fantes på web var laget på denne måten.

Å lage sider i tekstprogrammet krever imidlertid at du skriver HTML-koden for hånd, og at du kan alle kodene. En enklere måte å lage sider på, er derfor å bruke en såkalt HTML-editor. En HTML-editor er et program som legger inn kodene for deg automatisk.

Det finnes flere HTML-editorer på markedet. En av de mest utbredte er Microsoft-programmet FrontPage. En annen slik editor er Dreamweaver.

I Web For Alle skal vi imidlertid bruke en editor som er enda enklere, nemlig First Page 2006. First Page 2006 har den fordelen at du kan arbeide med en enkel versjon av programmet når du er nybegynner, og gå over til mer avanserte versjoner etter hvert. I tillegg er den enkel å bruke, og gir deg alle de designmulighetene som finnes i HTML.

Hvis du ikke allerede har en HTML-editor, vil jeg altså anbefale deg å bruke First Page 2006. First Page 2006 er gratis, og følger med i Web For Alle. Vi skal laste den ned når vi kommer til kapittelet Last ned First Page 2006.

Hvis du allerede har for eksempel FrontPage, Dreamweaver eller en annen editor, kan du godt bruke denne i stedet. Eksemplene i Web For Alle bruker imidlertid skjermbilder fra First Page 2006.

CMS-løsninger

Det finnes også andre og mer avanserte måter å lage websider på.

De aller fleste større bedrifter og organisasjoner benytter en eller annen form for publiseringsprogram, også kalt en CMS-løsning. (CMS står for "Content Management System".)

CMS-løsninger gjør det mulig for mange ansatte i bedriften å legge inn saker til websidene, uten at man behøver å kunne noe om HTML og web. CMS-løsninger er også fine hvis man har mye innhold på websidene sine som skal oppdateres ofte.

Å kjøpe et CMS-program er en investering for en bedrift. Slike systemer koster fra noen tusenlapper til opp mot en million kroner, avhengig av hvor avansert programmet er.

Noen eksempler på CMS-programmer er:

Det finnes også mange, mange andre publiseringsløsninger på markedet.

Det å lage websider krever imidlertid ikke en CMS-løsning. Du kan godt lage en webside bare med en HTML-editor, eller altså til og med bare med et tekstprogram.

Det er ikke noe i veien for å lage bedriftswebsider uten en CMS-løsning, når bedriften ikke er så stor at det er mange forskjellige ansatte som skal legge inn informasjon til sidene.

I Web For Alle bruker vi First Page 2006 til å lage sider. Når du først har lært deg å lage sider på denne måten, kan du naturligvis gjerne oppgradere til en CMS-løsning senere, hvis du ønsker det.

Slik legges sidene ut på web

Når du lager dine websider, arbeider du på din egen datamaskin. De filene du lager, lagrer du kun på din egen harddisk, og du prøver dem ut slik at du er sikker på at de fungerer mens de ligger lokalt hos deg. Mens du holder på med dette arbeidet, er det bare du selv som ser sidene dine.

Når sidene er ferdige, trenger du imidlertid å flytte dem fra din egen datamaskin til en webserver ett eller annet sted i verden, slik at de blir tilgjengelige for alle på web.

Dette betyr at du må ha plass på en webserver. Selskaper som leier ut slik serverplass kalles "webhoteller", og det er vanlig å bestille plass på webhotell samtidig som du kjøper domene. Denne prosessen beskrives i kapittelet Bestill domene og webhotell, som du kommer til litt senere i Web For Alle.

Hvis du allerede har kjøpt et domene, kan du naturligvis gjerne bare bestille webhotell. Eller, om du allerede har begge deler fra før, så er det naturligvis ingen grunn til å kjøpe dette på nytt. Da kan du bare bruke det domenet og det webhotellet du allerede har.

Det som er viktig, er imidlertid at du har såkalt FTP-informasjon om ditt webhotell.

FTP står for "File Transfer Protocol", og FTP-informasjonen er egentlig påloggingsinformasjon (adresse, brukernavn og passord) som du må ha for å overføre filer til ditt webhotell. Det er vanlig at du får en e-post med denne informasjonen når du bestiller ditt webhotell. Ønsker du å bruke et webhotell du allerede har kjøpt plass på, må du altså kontrollere at du har denne informasjonen. Hvis du ikke har den, så kontakt leverandøren slik at du får informasjonen tilsendt på nytt.

Når filene er flyttet til webhotellet, sier vi at filene er "lagt på web". Filer som er lagt på web er tilgjengelig for brukere over hele verden.

For å flytte filene fra din datamaskin til webserveren, kan du enten bruke opplastingsfunksjonaliteten i HTML-editoren, eller du kan bruke et eget FTP-program. Hvilken måte du velger å gjøre det på, er bare en smaksak. Å bruke HTML-editoren er enklest, men å bruke et FTP-program gir deg bedre oversikt.

Det finnes mange gratis FTP-programmer på web, for eksempel Smart FTP eller Core FTP.

(Det er ikke nødvendig å laste ned programmer akkurat nå. Vi kommer tilbake til dette i det kapittelet av Web For Alle som heter Legg siden på web.)

Nå først skal vi imidlertid se kort på de forskjellige elementene på en webside.Gå videre: Elementene på en webside
Eller: Gå tilbake til oversikten